Eettisemmän kuluttamisen ja elämisen ensiaskeleet

. 9/11/2017 .

Maailmamme on kuin yksi iso IKEA sokkeloineen, joka on suunniteltu unohtamaan tarpeen, varallisuuden ja hyödyn. Se kutsuu kuluttamaan mitä röyhkeimmillä tavoilla. Ja kuluttaja ei voi muuta kuin napsahtaa selkärangattomaksi ansassa, kuin rotta ilmaisen juustolounaan perässä. Rahaa käytetään, jotta sitä virtaisi vielä enemmän systeemiin sun lompakostasi. Materialismionnellisuutta hehkutetaan, ihan kuin se tavaran haaliminen olisi mittari onnellisuudesta. Tarjousten ja sesongin must-have-tuotteiden seassa on vaikeaa pysähtyä miettimään, mistä tämä kaikki on peräisin, mihin sitä oikeasti tarvitseekaan ja miten se vaikuttaa ympäristöömme. Ja kulutusjuhla jatkuu ylitsepursuavien halpisvaatehyllyjen seassa.

Milloin viimeksi pohdit ostamasi tuotteen alkuperää? Miksi se on sen hintainen? Kuka siitä hyötyy ja häviää eniten? Mistä ja missä se on tehty? Tarvitsetko sen oikeasti? Kuinka kauan se kestää ja mihin se lopulta päätyy? Ja kuka siitä kärsii? Minkälainen ympäristövaikutus kulutustottumuksillasi on?


Niin. On helpompaa ostaa ja ummistaa silmät, kuin miettiä alkuperiä, syitä ja seurauksia. Se on valtava taakka kelle tahansa, mutta se on taakka, johon jokaisen tulisi tutustua, kun jokainen ostamamme ja käyttämämme tavara vaikuttaa niin laajasti maailmaan, sen ihmisiin ja ympäristöön. Kuluttaja on tässä ketjussa se etuoikeutetuin pelinappula, sillä kuluttaminen ei jätä huomattavaa jälkeä arkeemme, paitsi rahallisesti. Tarkasteltiimpa asiaa ympäristön, ihmis- tai eläinoikeuksien, valta-asemien ja riiston, tai itsekkäästi rahankäytön kannalta, kuluttajalla on suurin vaikutusvalta, niin hyvässä kuin pahassakin. Sä määräät kukkarollasi pelin tahdin, kysyntä määrittää tarjonnan, raha ratkaisee myös päättäjien suljetuissa kokouksissa. Kulutus ei tule koskaan loppumaan tässä maailmassa, mutta kuluttaja voi saada aikaiseksi kauan kaivattua muutosta tarkastelemalla kulutustaan ja valitsemalla sen paremman vaihtoehdon. Meille kaikille. Etenkin nyt, ilmaston muuttuessa alati pahempaan suuntaan, olisi hyvä hetki tarkastella omaa vaikutustaan.

Jos tunnistat itsesi sarjakuluttajaksi, ummikoksi tai vaikka hiukan kiinnostuneeksi, ei hätää, sulla on aina varaa valita! Oikeudellasi olla kuluttamatta ei ole "parasta ennen"-päivää, eikä siitä tule edes suurta numeroa ottamalla pikkuriikkisiä askelia parempaan suuntaan päivittäin. Ei ole liian myöhäistä vaikuttaa, edes hitusen. Toisin kuin ihmetellään, sanotaan tai luullaan, astetta eettiisempi elämäntyyli ei ole rakettitiedettä, etkä oikeastaan jää edes mistään paitsi, ellet lähde messiin vähän radikaalimpaan muutokseen. Mistä olisi siis hyvä lähteä liikkeelle? No mäpä kerron muutaman kivan ja helpon!


Eläinkokeettomuus

Eläinkokeettomuuden tukeminen on yksi helpoimmista tavoista kuluttaa eettisemmin. Eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja kodin tarvikkeita on nykyään tarjolla jopa pikkukaupoissa ja marketeissa, puhumattakaan erikoisliikkeistä, joissa saa kaupan päälle myös täyden palvelun. Kosmetiikka, pesuaineet, hygieniatarvikkeet, siinä on jo iso kasa tuotteita ja iso muutos! Eläinkokeettomat tuotteet eivät nykyisin maksa maltaita ja voipi olla, että meikkipussistakin löytyy jo entuudestaan eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Eläinkokeettomuuden piiristä löytyy niin halpista kuin merkkikosmetiikkaakin, taatusti jokaiselle jotakin!

Mitä testataan eläimillä: Kosmetiikkaa, hygieniatarvikkeita, muita esteettisiä tuotteita(esim. hiustuotteet ja -värit), kodin pesuaineita, ym. Nyrkkisääntönä periaatteessa kaikki, joka on jollain tavalla kosketuksissa ihmisihoon.

Miksi eläinkokeettomuus: Jos et ole vielä tutustunut eläinkokeisiin, nyt olisi hyvä aika! Näin tiivistettynä, elävää eläintä ja sen eri ihon alueita(joskus myös silmiä ja limakalvoja) rasitetaan tuotteilla, jotta selviäisi tuotteen mahdollinen vaarallisuus ja kemialliset reaktiot. Tämä on raaka ja usein vammauttava prosessi, jonka voi suorittaa vaihtoehtoisesti esim. "tekoiholla" tai vapaaehtoisilla ihmiskokeilla, kuten monet yritykset nykypäivänä tekevätkin. Eläinkokeista voit lukea lisää täältä.

Miten tunnistan eläinkokeettomuuden: Helpoin ja varmin tapa on luottaa sertifikaatteihin. Näistä tunnetuimpia ovat mm. Ecocert, Leaping Bunny ja Vegan-kukkamerkki. Sertifikaatit takaavat eläinkokeettomuuden, mutta on myös liuta sertifikaatittomia yrityksiä, jotka eivät testaa tuotteitaan eläinkokein. Tässä vaiheessa on funtsittava, että luottaako yrityksen sanaan, vai meneekö varmaa reittiä. Hyvänä nyrkkisääntönä: Jos merkki ilmoittaa omasta eläinkokeettomuudestaan, eikä vie tuotteitaan Kiinaan, se on luultavasti eläinkokeeton, mutta kannattaa olla tarkkana!

Kierrätys

Ei, nyt ei puhuta siitä vanhasta ja kulahtaneesta, vaan uudesta ja freesistä. Kierrätys ei ole so last season vaan aina muodissa! Mielikuvat kierrätyksestä rajoittuvat usein biojäteastiaan, mutta kierrätys on niin paljon muuta, kiitos nykypäivän kirppis- ja DIY-buumien. Ajattele kierrätystä ennemminkin näkökulmasta, jossa jokaiselle tavaralle on mahdollista antaa uusi elämä tavalla tai toisella. Ennen roskiin heittämistä, kysy kaksi kysymystä: voinko hyödyntää tavaraa jollain muulla tavalla tai voiko joku muu löytää sille käyttöä? Tuunaa, myy, kierrätä eteenpäin!

Kierrätykseen liittyy vahvasti myös viimeisten parin vuoden aikana lisääntynyt kirppiskulttuuri. Kirppari ei ole enää tuulitakkien ja jakkupukujen luvattu maa, vaan sieltä voi vihdoin löytää vaatteita tältä vuosituhannelta! Itsepalvelukirpparit, kierrätyskeskukset ja erilaiset myyntialustat netissä mahdollistavat omien vaatteiden kierrätyksen(sekä tienaamisen) ja eettisemmän ostamisen. Kunniamaininnan ansaitsee ehdottomasti erilaiset Facebook-kirpparit, joissa tavaran saa kiertämään parhaillaan minuuteissa! Kierrätyksen parhaimpia puolia ei ole pelkästään eettisyys, vaan kierrättämällä voit säästää myös suuria summia rahaa. Mitä tahansa olitkaan ostamassa, kannattaa aina kääntää katse ensiksi kirppareille ja muille myyntialustoille. Joskus käy tsägä ja löydät tarvitsemasi esineen hyvään hintaan, mahdollisesti myös uutena.

Mainitaan nyt lyhyesti ja makeasti vielä se klassikko – lajittelu! Jokainen meistä varmasti muistaa lajittelun opit ainakin kouluajoilta, eikä se aikuisten oikeasti ole huuhaata. Metallit, lasit, kuin muovitkin on suositeltavaa kierrättää, jotta ne päätyvät uusiokäyttöön, eikä loputtoman jätevuoren huipulle tai mereen, josta ne päätyvät uudelleen eläinten suuhun. Tutustu paikallisen roskakatoksesi tötsiin, nykypäivänä niissä on jo valmiiksi paikkansa kierrätettävälle jätteelle. Usko mua, vanhakin koira oppii uusia temppuja: kun kierrätyksen ottaa tavaksi, siitä muodostuu huomaamaton rutiini.

Lue lisää lajittelusta Armanin messissä täältä.


Fiksummat valinnat ostoksilla

"Köyhällä ei ole varaa valita halpaa", sanoo sanonta. Loru on ihan oikeassa, mutta se ei koske pelkästään köyhää. Monimuotoinen markkinointi ja sen loukut ovat siitä hienoja järjestelmiä, että ne huijaavat kuluttajan ostamaan ajattelematta. Halpa on mukavaa, kun ei tarvitse ajatella, sitä saa paljon ja heti, toisin kuin harkittua kallista. Kun hipelöit kolmen euron tuotetta halpisliikkeessä, pohdi minkälaisen korvauksen saa tuottaja, kun ketjun toinen pää eli kuluttaja maksaa sitä kolmosen. Entä työntekijä? Saatko rahoillesi vastinetta? Mistä tuote on tehty ja kuinka hyvin se kestää? Ostamalla helposti rikkoutuvaa halpaa et jää koskaan voitolle. Sen sijaan voisit valita tarkoin harkitun, kestävän ja eettisemmän tuotteen, hetken mielijohteen sijasta. Tämä pätee aivan kaikkeen elektroniikasta vaatteisiin ja muihin kulutustuotteisiin.

Valitse klassikko nopean muodin sijasta: Muoti ja vaatetus on yksi yleisimmistä tavoista ilmaista itseämme, mutta kenen kustannuksella? Suosituimmat vaateketjut toimivat pääosin halpatyövoimalla ja puskevat uutta vaatetta päivittäin kulutuksen maksimoimiseksi. Osuva markkinointi takaa sen, että kuluttaja on tietoinen ajankohtaisista trendeistä ja alennuksista, jotka kutsuvat keräämään uutta rättiä kaapinpohjalle. Nopean muodin tarkoituksena on tuottaa uutta päällepantavaa sellaisella tahdilla, ettet kerkeä edes kunnolla ulkoiluttamaan edellisiä rytkyjä, ennen kuin uutta olisi jo saatava.  Se ei kuormita ainoastaan luontoa, tässä yhtälössä kärsivät myös halpatyövoimaa tarjoavat maat ihmisoikeusrikkomuksineen. Punnitse vaihtoehtoja ja päätä vaatekaupoilla: tarvitsetko sittenkään uusia, mutta kahden kuukauden päästä pois muodista liukuvia vaatekappaleita, vai voisitko hyödyntää jotain jo vaatekaapissasi olevaa?

Suosi kotimaista ja pienyrittäjyyttä: Wishin, Amazonin, Ebayn ja muiden krääsäkumppaneiden verkkokaupat tuovat eurokaupan kertakäyttökaman houkutukset omalle kotisohvalle, mutta niihin ei tulisi hädän ja himon hetkellä langeta. Tilaamalla halpista maapallon toiselta puolen otat osaa matkan auheuttamiin päästöihin, todennäköisesti halpatyövoimaan ja mikä tärkeintä, rahallinen panoksesi on suoraan pois kotimaan veropussista. Tukemalla kotimaista ja nimenomaan pienyritystä luot mahdollisesti lisää työpaikkoja ja tuet kotimaan taloutta verotuloin. Ota huomioon myös turha kulutus, jonka riski kasvaa räjähdysmäisesti, kun hintalapussa on senttejä eurojen sijaan. Kuinka monta kertaa myönnät ostaneesi jotain tarpeetonta vain, koska se oli halpa? Itse nostan ainakin käteni ylös, toisenkin.


Enemmän kasvista tiskiin

Tiesitkö, että syömällämme ruoalla on yksi suurimmista vaikutuksista ilmastoon? Koko ruokaan liittyvästä tuotannosta syntyy sellaiset päästöt, jotka ovat verrattavissa asumiseen ja liikkumiseen, alueittain jopa suuremmat. Näistä suurin pulma on tehotuotettu liha kokonaisena prosessina. Ei nyt hypätä valovuoden päähän ja tuputeta heti sitä perhanan veganismia, vaan pilkotaan oma kulutus ensin osiin. Millaisilla valinnoilla voisi vähentää oman ruokavalionsa kuormittavuutta?

Valitse kotimaista: Kotimainen vaihtoehto vähentää jo reilusti kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä, sekä tukee kotimaista tuotantoa. Kotimaan tuotannon tukeminen ei ole fiksua pelkistä eettisistä, vaan myös taloudellisista syistä. Pyri valitsemaan kotimaista aina kun se on vaihtoehto, näin äänestät rahoillasi kotimaista vastinetta ja se näkyy suoraan tuottajien pussissa. Tämä koskee myös kasvisruokapuolta, mitä enemmän tuemme kotimaista vegetuotantoa, sitä enemmän vaihtoehtoja saamme takaisin!

Valitse eettistä: Eettistä edes yhtenä päivänä viikossa – kokeile hyvää kasviksista! Suomi on edistynyt viimeisinä vuosina erittäin paljon kasvisruokapuolella; kasvipohjaisia vaihtoehtoja on mielettömästi ja melkein mikä tahansa eläinperäinen ruoka on korvattavissa. Omaa hiilijalanjälkeään voi vähentää huomattavasti kasvipohjaisella ruoalla, puhumattakaan eläinperäisten tuotteiden eettisyydestä ja moraaleista. Tutustu rohkeasti kaupan vegehyllyyn ja eri vaihtoehtoihin, sieltä löytyy vaikka mitä aina raaka-aineista valmisruokiin!

Jos vegeily kutkuttaa, mutta reseptit eivät ole hallussa, tutustu esim. Vegaanihasteen reseptipankkiinChocochilin herkullisiin resepteihinFeel Good Kitchenin resepteihin tai omaan lemppariini Gastro Pahalapseen, josta löytyy herkullista, makeaa ja kotoisaa.
*** Vegaanituotteista löydät myös valmiin jättilistan kaupasta löytyvistä vegaanituotteista ***

Pohdi lihankulutustasi: Länsimaissa asuva ihminen kuluttaa keskimäärin 100 kiloa lihaa vuodessa, kun suositeltu annos vastaisi n. 55 kiloa vuodessa. Lihansyönnin tai kokonaan eläinperäisten tuotteiden lopettaminen on suuri askel, eikä se välttämättä sovi kaikille, mutta tässäkin vaiheessa voi pohtia oman kulutuksensa vähentämistä tai järkeistämistä. Voisiko lihan kuluttamista vähentää? Voisiko prosessoidun tai tuontilihan tilalle valita pienyrittäjän kotimainen vaihtoehto tai jopa riistaa? Kuten ylempänä mainitsinkin, tehotuotannosta syntyvillä päästöillä ja karjaa varten kasvatetulla ruoalla on suuri osuus ilmastomme muuttumiseen ja siihen voimme vaikuttaa vain valitsemalla eettisemmän ja vähemmän resursseja kuluttavan vaihtoehdon.

Lue lisää lihatuotannosta ja sen ongelmista täältä.


Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa, ettei kukaan meistä ole seppä syntyessään. Eettinen kulutus ei ole kilpailua siitä, kenen sädekehä on kirkkain tai kuka on hyväsydämisin tallaaja. Jokainen valinta parempaan merkitsee, oli se pieni tai suuri! Maailmassa, jossa lähes kaikki on jollain tavalla kytköksissä riistoon ja kärsimykseen, on vaikeaa olla täydellinen. On kuitenkin muistettava, että meillä on vain yksi maapallo, ainakin siihen asti kuin seuraava löytyy ja tästä voi tehdä yhden ison ämmässuon ;) Emme yksinkertaisesti voi jatkaa kulutustottumuksiamme tavalla, jossa maapallo ja sen vähempiosaiset ihmiset eivät kykene pysymään perässä, vierittäen vastuun aina seuraavalle sukupolvelle. Sulla on kuluttajana valinta, käytä se harkitusti!

Miten eettinen kulutus näkyy arjessasi vai näkyykö se ollenkaan? Löytyykö kenties helppoja vinkkejä, joita ei näkynyt listassa? Pohditaan kommenttiboksissa!

Kiinnostaisiko teitä kokonainen postaussarja eettisisemmästä ja ekologisemmasta kulutuksesta eri kategorioittain, mm. muotiin, kosmetiikkaan, sisustukseen/kodinhoitoon ja ruokaan liittyen?

Maailmamme on kuin yksi iso IKEA sokkeloineen, joka on suunniteltu unohtamaan tarpeen, varallisuuden ja hyödyn. Se kutsuu kuluttamaan mitä röyhkeimmillä tavoilla. Ja kuluttaja ei voi muuta kuin napsahtaa selkärangattomaksi ansassa, kuin rotta ilmaisen juustolounaan perässä. Rahaa käytetään, jotta sitä virtaisi vielä enemmän systeemiin sun lompakostasi. Materialismionnellisuutta hehkutetaan, ihan kuin se tavaran haaliminen olisi mittari onnellisuudesta. Tarjousten ja sesongin must-have-tuotteiden seassa on vaikeaa pysähtyä miettimään, mistä tämä kaikki on peräisin, mihin sitä oikeasti tarvitseekaan ja miten se vaikuttaa ympäristöömme. Ja kulutusjuhla jatkuu ylitsepursuavien halpisvaatehyllyjen seassa.

Milloin viimeksi pohdit ostamasi tuotteen alkuperää? Miksi se on sen hintainen? Kuka siitä hyötyy ja häviää eniten? Mistä ja missä se on tehty? Tarvitsetko sen oikeasti? Kuinka kauan se kestää ja mihin se lopulta päätyy? Ja kuka siitä kärsii? Minkälainen ympäristövaikutus kulutustottumuksillasi on?


Niin. On helpompaa ostaa ja ummistaa silmät, kuin miettiä alkuperiä, syitä ja seurauksia. Se on valtava taakka kelle tahansa, mutta se on taakka, johon jokaisen tulisi tutustua, kun jokainen ostamamme ja käyttämämme tavara vaikuttaa niin laajasti maailmaan, sen ihmisiin ja ympäristöön. Kuluttaja on tässä ketjussa se etuoikeutetuin pelinappula, sillä kuluttaminen ei jätä huomattavaa jälkeä arkeemme, paitsi rahallisesti. Tarkasteltiimpa asiaa ympäristön, ihmis- tai eläinoikeuksien, valta-asemien ja riiston, tai itsekkäästi rahankäytön kannalta, kuluttajalla on suurin vaikutusvalta, niin hyvässä kuin pahassakin. Sä määräät kukkarollasi pelin tahdin, kysyntä määrittää tarjonnan, raha ratkaisee myös päättäjien suljetuissa kokouksissa. Kulutus ei tule koskaan loppumaan tässä maailmassa, mutta kuluttaja voi saada aikaiseksi kauan kaivattua muutosta tarkastelemalla kulutustaan ja valitsemalla sen paremman vaihtoehdon. Meille kaikille. Etenkin nyt, ilmaston muuttuessa alati pahempaan suuntaan, olisi hyvä hetki tarkastella omaa vaikutustaan.

Jos tunnistat itsesi sarjakuluttajaksi, ummikoksi tai vaikka hiukan kiinnostuneeksi, ei hätää, sulla on aina varaa valita! Oikeudellasi olla kuluttamatta ei ole "parasta ennen"-päivää, eikä siitä tule edes suurta numeroa ottamalla pikkuriikkisiä askelia parempaan suuntaan päivittäin. Ei ole liian myöhäistä vaikuttaa, edes hitusen. Toisin kuin ihmetellään, sanotaan tai luullaan, astetta eettiisempi elämäntyyli ei ole rakettitiedettä, etkä oikeastaan jää edes mistään paitsi, ellet lähde messiin vähän radikaalimpaan muutokseen. Mistä olisi siis hyvä lähteä liikkeelle? No mäpä kerron muutaman kivan ja helpon!


Eläinkokeettomuus

Eläinkokeettomuuden tukeminen on yksi helpoimmista tavoista kuluttaa eettisemmin. Eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja kodin tarvikkeita on nykyään tarjolla jopa pikkukaupoissa ja marketeissa, puhumattakaan erikoisliikkeistä, joissa saa kaupan päälle myös täyden palvelun. Kosmetiikka, pesuaineet, hygieniatarvikkeet, siinä on jo iso kasa tuotteita ja iso muutos! Eläinkokeettomat tuotteet eivät nykyisin maksa maltaita ja voipi olla, että meikkipussistakin löytyy jo entuudestaan eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Eläinkokeettomuuden piiristä löytyy niin halpista kuin merkkikosmetiikkaakin, taatusti jokaiselle jotakin!

Mitä testataan eläimillä: Kosmetiikkaa, hygieniatarvikkeita, muita esteettisiä tuotteita(esim. hiustuotteet ja -värit), kodin pesuaineita, ym. Nyrkkisääntönä periaatteessa kaikki, joka on jollain tavalla kosketuksissa ihmisihoon.

Miksi eläinkokeettomuus: Jos et ole vielä tutustunut eläinkokeisiin, nyt olisi hyvä aika! Näin tiivistettynä, elävää eläintä ja sen eri ihon alueita(joskus myös silmiä ja limakalvoja) rasitetaan tuotteilla, jotta selviäisi tuotteen mahdollinen vaarallisuus ja kemialliset reaktiot. Tämä on raaka ja usein vammauttava prosessi, jonka voi suorittaa vaihtoehtoisesti esim. "tekoiholla" tai vapaaehtoisilla ihmiskokeilla, kuten monet yritykset nykypäivänä tekevätkin. Eläinkokeista voit lukea lisää täältä.

Miten tunnistan eläinkokeettomuuden: Helpoin ja varmin tapa on luottaa sertifikaatteihin. Näistä tunnetuimpia ovat mm. Ecocert, Leaping Bunny ja Vegan-kukkamerkki. Sertifikaatit takaavat eläinkokeettomuuden, mutta on myös liuta sertifikaatittomia yrityksiä, jotka eivät testaa tuotteitaan eläinkokein. Tässä vaiheessa on funtsittava, että luottaako yrityksen sanaan, vai meneekö varmaa reittiä. Hyvänä nyrkkisääntönä: Jos merkki ilmoittaa omasta eläinkokeettomuudestaan, eikä vie tuotteitaan Kiinaan, se on luultavasti eläinkokeeton, mutta kannattaa olla tarkkana!

Kierrätys

Ei, nyt ei puhuta siitä vanhasta ja kulahtaneesta, vaan uudesta ja freesistä. Kierrätys ei ole so last season vaan aina muodissa! Mielikuvat kierrätyksestä rajoittuvat usein biojäteastiaan, mutta kierrätys on niin paljon muuta, kiitos nykypäivän kirppis- ja DIY-buumien. Ajattele kierrätystä ennemminkin näkökulmasta, jossa jokaiselle tavaralle on mahdollista antaa uusi elämä tavalla tai toisella. Ennen roskiin heittämistä, kysy kaksi kysymystä: voinko hyödyntää tavaraa jollain muulla tavalla tai voiko joku muu löytää sille käyttöä? Tuunaa, myy, kierrätä eteenpäin!

Kierrätykseen liittyy vahvasti myös viimeisten parin vuoden aikana lisääntynyt kirppiskulttuuri. Kirppari ei ole enää tuulitakkien ja jakkupukujen luvattu maa, vaan sieltä voi vihdoin löytää vaatteita tältä vuosituhannelta! Itsepalvelukirpparit, kierrätyskeskukset ja erilaiset myyntialustat netissä mahdollistavat omien vaatteiden kierrätyksen(sekä tienaamisen) ja eettisemmän ostamisen. Kunniamaininnan ansaitsee ehdottomasti erilaiset Facebook-kirpparit, joissa tavaran saa kiertämään parhaillaan minuuteissa! Kierrätyksen parhaimpia puolia ei ole pelkästään eettisyys, vaan kierrättämällä voit säästää myös suuria summia rahaa. Mitä tahansa olitkaan ostamassa, kannattaa aina kääntää katse ensiksi kirppareille ja muille myyntialustoille. Joskus käy tsägä ja löydät tarvitsemasi esineen hyvään hintaan, mahdollisesti myös uutena.

Mainitaan nyt lyhyesti ja makeasti vielä se klassikko – lajittelu! Jokainen meistä varmasti muistaa lajittelun opit ainakin kouluajoilta, eikä se aikuisten oikeasti ole huuhaata. Metallit, lasit, kuin muovitkin on suositeltavaa kierrättää, jotta ne päätyvät uusiokäyttöön, eikä loputtoman jätevuoren huipulle tai mereen, josta ne päätyvät uudelleen eläinten suuhun. Tutustu paikallisen roskakatoksesi tötsiin, nykypäivänä niissä on jo valmiiksi paikkansa kierrätettävälle jätteelle. Usko mua, vanhakin koira oppii uusia temppuja: kun kierrätyksen ottaa tavaksi, siitä muodostuu huomaamaton rutiini.

Lue lisää lajittelusta Armanin messissä täältä.


Fiksummat valinnat ostoksilla

"Köyhällä ei ole varaa valita halpaa", sanoo sanonta. Loru on ihan oikeassa, mutta se ei koske pelkästään köyhää. Monimuotoinen markkinointi ja sen loukut ovat siitä hienoja järjestelmiä, että ne huijaavat kuluttajan ostamaan ajattelematta. Halpa on mukavaa, kun ei tarvitse ajatella, sitä saa paljon ja heti, toisin kuin harkittua kallista. Kun hipelöit kolmen euron tuotetta halpisliikkeessä, pohdi minkälaisen korvauksen saa tuottaja, kun ketjun toinen pää eli kuluttaja maksaa sitä kolmosen. Entä työntekijä? Saatko rahoillesi vastinetta? Mistä tuote on tehty ja kuinka hyvin se kestää? Ostamalla helposti rikkoutuvaa halpaa et jää koskaan voitolle. Sen sijaan voisit valita tarkoin harkitun, kestävän ja eettisemmän tuotteen, hetken mielijohteen sijasta. Tämä pätee aivan kaikkeen elektroniikasta vaatteisiin ja muihin kulutustuotteisiin.

Valitse klassikko nopean muodin sijasta: Muoti ja vaatetus on yksi yleisimmistä tavoista ilmaista itseämme, mutta kenen kustannuksella? Suosituimmat vaateketjut toimivat pääosin halpatyövoimalla ja puskevat uutta vaatetta päivittäin kulutuksen maksimoimiseksi. Osuva markkinointi takaa sen, että kuluttaja on tietoinen ajankohtaisista trendeistä ja alennuksista, jotka kutsuvat keräämään uutta rättiä kaapinpohjalle. Nopean muodin tarkoituksena on tuottaa uutta päällepantavaa sellaisella tahdilla, ettet kerkeä edes kunnolla ulkoiluttamaan edellisiä rytkyjä, ennen kuin uutta olisi jo saatava.  Se ei kuormita ainoastaan luontoa, tässä yhtälössä kärsivät myös halpatyövoimaa tarjoavat maat ihmisoikeusrikkomuksineen. Punnitse vaihtoehtoja ja päätä vaatekaupoilla: tarvitsetko sittenkään uusia, mutta kahden kuukauden päästä pois muodista liukuvia vaatekappaleita, vai voisitko hyödyntää jotain jo vaatekaapissasi olevaa?

Suosi kotimaista ja pienyrittäjyyttä: Wishin, Amazonin, Ebayn ja muiden krääsäkumppaneiden verkkokaupat tuovat eurokaupan kertakäyttökaman houkutukset omalle kotisohvalle, mutta niihin ei tulisi hädän ja himon hetkellä langeta. Tilaamalla halpista maapallon toiselta puolen otat osaa matkan auheuttamiin päästöihin, todennäköisesti halpatyövoimaan ja mikä tärkeintä, rahallinen panoksesi on suoraan pois kotimaan veropussista. Tukemalla kotimaista ja nimenomaan pienyritystä luot mahdollisesti lisää työpaikkoja ja tuet kotimaan taloutta verotuloin. Ota huomioon myös turha kulutus, jonka riski kasvaa räjähdysmäisesti, kun hintalapussa on senttejä eurojen sijaan. Kuinka monta kertaa myönnät ostaneesi jotain tarpeetonta vain, koska se oli halpa? Itse nostan ainakin käteni ylös, toisenkin.


Enemmän kasvista tiskiin

Tiesitkö, että syömällämme ruoalla on yksi suurimmista vaikutuksista ilmastoon? Koko ruokaan liittyvästä tuotannosta syntyy sellaiset päästöt, jotka ovat verrattavissa asumiseen ja liikkumiseen, alueittain jopa suuremmat. Näistä suurin pulma on tehotuotettu liha kokonaisena prosessina. Ei nyt hypätä valovuoden päähän ja tuputeta heti sitä perhanan veganismia, vaan pilkotaan oma kulutus ensin osiin. Millaisilla valinnoilla voisi vähentää oman ruokavalionsa kuormittavuutta?

Valitse kotimaista: Kotimainen vaihtoehto vähentää jo reilusti kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä, sekä tukee kotimaista tuotantoa. Kotimaan tuotannon tukeminen ei ole fiksua pelkistä eettisistä, vaan myös taloudellisista syistä. Pyri valitsemaan kotimaista aina kun se on vaihtoehto, näin äänestät rahoillasi kotimaista vastinetta ja se näkyy suoraan tuottajien pussissa. Tämä koskee myös kasvisruokapuolta, mitä enemmän tuemme kotimaista vegetuotantoa, sitä enemmän vaihtoehtoja saamme takaisin!

Valitse eettistä: Eettistä edes yhtenä päivänä viikossa – kokeile hyvää kasviksista! Suomi on edistynyt viimeisinä vuosina erittäin paljon kasvisruokapuolella; kasvipohjaisia vaihtoehtoja on mielettömästi ja melkein mikä tahansa eläinperäinen ruoka on korvattavissa. Omaa hiilijalanjälkeään voi vähentää huomattavasti kasvipohjaisella ruoalla, puhumattakaan eläinperäisten tuotteiden eettisyydestä ja moraaleista. Tutustu rohkeasti kaupan vegehyllyyn ja eri vaihtoehtoihin, sieltä löytyy vaikka mitä aina raaka-aineista valmisruokiin!

Jos vegeily kutkuttaa, mutta reseptit eivät ole hallussa, tutustu esim. Vegaanihasteen reseptipankkiinChocochilin herkullisiin resepteihinFeel Good Kitchenin resepteihin tai omaan lemppariini Gastro Pahalapseen, josta löytyy herkullista, makeaa ja kotoisaa.
*** Vegaanituotteista löydät myös valmiin jättilistan kaupasta löytyvistä vegaanituotteista ***

Pohdi lihankulutustasi: Länsimaissa asuva ihminen kuluttaa keskimäärin 100 kiloa lihaa vuodessa, kun suositeltu annos vastaisi n. 55 kiloa vuodessa. Lihansyönnin tai kokonaan eläinperäisten tuotteiden lopettaminen on suuri askel, eikä se välttämättä sovi kaikille, mutta tässäkin vaiheessa voi pohtia oman kulutuksensa vähentämistä tai järkeistämistä. Voisiko lihan kuluttamista vähentää? Voisiko prosessoidun tai tuontilihan tilalle valita pienyrittäjän kotimainen vaihtoehto tai jopa riistaa? Kuten ylempänä mainitsinkin, tehotuotannosta syntyvillä päästöillä ja karjaa varten kasvatetulla ruoalla on suuri osuus ilmastomme muuttumiseen ja siihen voimme vaikuttaa vain valitsemalla eettisemmän ja vähemmän resursseja kuluttavan vaihtoehdon.

Lue lisää lihatuotannosta ja sen ongelmista täältä.


Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa, ettei kukaan meistä ole seppä syntyessään. Eettinen kulutus ei ole kilpailua siitä, kenen sädekehä on kirkkain tai kuka on hyväsydämisin tallaaja. Jokainen valinta parempaan merkitsee, oli se pieni tai suuri! Maailmassa, jossa lähes kaikki on jollain tavalla kytköksissä riistoon ja kärsimykseen, on vaikeaa olla täydellinen. On kuitenkin muistettava, että meillä on vain yksi maapallo, ainakin siihen asti kuin seuraava löytyy ja tästä voi tehdä yhden ison ämmässuon ;) Emme yksinkertaisesti voi jatkaa kulutustottumuksiamme tavalla, jossa maapallo ja sen vähempiosaiset ihmiset eivät kykene pysymään perässä, vierittäen vastuun aina seuraavalle sukupolvelle. Sulla on kuluttajana valinta, käytä se harkitusti!

Miten eettinen kulutus näkyy arjessasi vai näkyykö se ollenkaan? Löytyykö kenties helppoja vinkkejä, joita ei näkynyt listassa? Pohditaan kommenttiboksissa!

Kiinnostaisiko teitä kokonainen postaussarja eettisisemmästä ja ekologisemmasta kulutuksesta eri kategorioittain, mm. muotiin, kosmetiikkaan, sisustukseen/kodinhoitoon ja ruokaan liittyen?

6 kommenttia

 1. Olipa hyvä postaus tärkeästä aiheesta! :) Mun pitäisi ehdottomasti vähentää kuluttamista ja nyt se on hankalaa kun muutetaan uuteen kotiin ja haluaisi ostaa sinne kaikkea. No onneksi en ihan kaikkea kuitenkaan osta :D Käytettynä toki saa joitakin asioita :) Monta kassia vaatteita ja kenkiä odottaa uutta kotia, olisi niin kiva saada nekin myytyä. Eläinkokeemattomia tuotteita löytyy onneksi myös multa jonkun verran, vaikka myönnän että liian monet käyttämäni tuotteet eivät ole eläinkokeemattomia täysin :/ Kasvissyönti onneksi on hallussa ja kierrättäminen on mun pakkomielle, että niistä voi ainakin olla ylpeä itsestään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 :) Kuluttamisen vähentäminenkin on askel, älä unohda sitä, täydellisyyttä ei tarvitse hipoa tehdäkseen hyvää. Sullahan on sitä paitsi hallussa jo vaikka mitä, kasvissyönti erityisesti vähentää sun henkilökohtaista kuormaa jo erittäin paljon :) Mahtavaa, että laitat vaatteita kiertämään, täällä ollaan puuhailtu ihan samaa ja enemmän pitäisi vielä karsia ;) Eläinkokeettomista vaihtoehdoista löytyy nykypäivänä vaikka ja mitä, toivottavasti sieltä löytyisi seuraavan hankittavan ostoksen kohdalla jotain sullekin.

   Poista
 2. hyvä teksti taas!! Itse yritän koko ajan pikkuhiljaa vaihtaa kulutustottumukset parempaan, vielä on pitkä matka, mutta muutama asia kerrallaan muutosta ja tälläiset postaukset auttaa, paljon hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, että siellä tehdään töitä ja mun pikkuisesta listasta oli jeesiä :) Paljon lykkyä ja tsemppiä matkalle parempiin kulutustottumuksiin!

   Poista
 3. Eettisin ja ekologisin vaihtoehto ostaa vaatteita ja kenkiä on hankkia ne kirpputoreilta ja mieluiten tietenkin luonnonkuitujen, myös ne eläinperäiset ovat parempi vaihtoehto kuin muovit.
  Nyt on myös markkinoille tuotu pesupussi, joka nappaa urheiluvaatteiden ja fleecien mikromuovit talteen (niitä kun ei saada pois edes puhdistamoissa ja sitten juomme mikrokuituja juomavessä).
  Kotikosmetiikkaa kannattaa kokeilla ja sen käyttö on myös pitkälti ekologisempaa kuin minkään muun kosmetiikan. Myös pyykinpesuaine kotikutoisena on parempi vaihtoehto kuin ostetut. Tahran poistoonkin kannattaa käyttää mieluiten soodaa kuin tahranpoistoaineita. Kankaat kiittää.
  Jokainen valitsee oman tien miten parantaa luonnon ja eläinten hyvinvointia. Kun valitsee edes yhden vaihtoehdon niin sillä päästään jo pitkälle. Nykymaailmassa kuitenkin mikään tapa ei enää pelasta meitä vaikka kaikki ryhtyisi vegaaneiksi tai ostaisi kierrätysvaatteita tai alkaisi kasvattaa kaikki ruokansa itse. Koska aina kun mennään toiseen ääripäähän lopputulos on aina huonoin vaihtoehto. Tasapaino luonnon kanssa on ainoa oikea tie ja ymmärrys siitä, että luontoa hoidetaan myös niin, että sieltä saadaan ravinto. Tehotuotanto niin karjataloudessa kuin kasvitaloudessa on maapallolle liikaa. Ja molemmilla on tätä ja molempien ongelmia pitää avata ja keskustella aiheesta järkevästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vitsit, kiitos neuvosta, mä en tiennytkään tuosta pesupussista. Fleecejä ei meiltä löydy, mutta treenikuteita sitäkin enempi, eli haen tuollaisen ehdottomasti käyttöön :) Pesuaineena olen itse asiassa lueskellut tuoksuetikasta, mutten ole vielä uskaltautunut kokeilemaan.

   Ja valitettavasti juuri näin, monelta osin ollaan jo myöhässä luonnonsuojelun kannalta, mutta vielä ei ole myöhäistä jarruttaa muutosta edes jossain määrin :/ Töitä on vielä tehtävä eettisyyden, inhimillisyyden ja turvallisten elin- ja työolosuhteiden eteen!

   Poista

Tutkimus: Yksi omena päivässä ei pidäkään lääkäriä loitolla. Yksi kommentti päivässä sen sijaan, pitää Sofian hyvin tyytyväisenä.

newer older Etusivu